DSCN0644

26. i 27. Listopada 2013. godine u Pučkom otvorenom učilištu AMC Nova Gradiška održana su završna predavanja za povjerenike sindikata hrvatskog vozača u programu Periodičke izobrazbe vozača, na osnovu kojih su polaznici ostvarili pravo na upis oznake Europske unije (COD95) u svoje vozačke dozvole.

Osobitu pažnja posvećena je predavanjima vezanim uz Zakon o radnom vremenu i obveznim odmorima mobilnih radnika, i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, za koje je angažiran predavač Zoran Kalauz iz tvrtke Tahograf d.o.o., tako da danas slobodno možemo kazati da povjerenicu Sindikata hrvatskog vozača raspolažu potrebnim znanjima vezanim uz navedeni zakon, te da jednako tako stoje na raspolaganju svojim članovima koje zastupaju sa savjetima i sugestijama o tome kako treba voditi evidenciju radnog vremena, te kako se treba ponašati da se ne bi izložili riziku od eventualne kazne.

Obzirom na razinu znanja koje su stekli naši povjerenici, uvjereni smo kako mogu biti od velike koristi i odgovornim osobama u tvrtkama u kojima su zaposleni, a sve u cilju dovođenja organizacije rada u zakonom propisane okvire i samim time otkloniti rizik da se odgovorne osobe, kao i pravne osobe izlažu rizicima koji proizlaze iz nepoštivanja odredaba navedenog zakona, ili nepropisnog vođenja, obrade i čuvanja evidencije radnog vremena.

Pored zakonskih propisa povjerenici su upoznati sa činjenicom da je evidencija radnog vremena ujedno i osnova za obračun radnih sati, te da je potrebno isu voditi u skladu sa stvarno odrađenim poslovima, kako bi u konačnici imali pravovaljani dokument na osnovu kojeg dokazuju svoje radno i vrijeme, na osnovu kojeg imaju pravo zahtijevati i da budu plaćeni za ono to su doista i odradili.

Pred povjerenike sindikata hrvatskog vozača postavljen je izazov da i ostalim članovima kao i onima koji će to postati, objasne kako podaci iz evidencije radnog vremena moraju biti isti kao i podaci na isplatnoj listi, točnije obračunu osobnog dohotka.

Zahvaljujemo se predavačima koji se doista potrudili svoja znanja prenijeti našim povjerenicima, polaznicima Periodičke izobrazbe, kao i organizatoru Pučkom otvorenom učilištu AMC iz Nove Gradiške, ispred kojeg su se gosp. Vili Krpić i gosp. Duško Soldatović svojim profesionalnim angažiranjem dokazali kao ozbiljan partner u segmentu Periodičke izobrazbe.