1212

U Zagrebu je 14. travnja 2017. godine održana 7. Sjednica Koordinacije na temu: Manjak vozačkog kadra.

Na sjednici su prisustvovali predstavnici sindikata iz Slovenije, Republike Srbije, Republike Hrvatske, predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Iz rasprave se moglo zaključiti sa su sve države iz okruženja u istoj situaciji, točnije da je kod svih evidentan manjak vozačkog kadra. Raspravljalo se o kvotama za uvoz vozačkog kadra koji je u Sloveniji prema izjavi Borisa Perša potpuno liberaliziran, točnije ne postoji propisani broj dozvola koje se mogu dodjeliti. U Republici Hrvatskoj za ovu godinu dodjeljeno je 190 dozvola vozačima za prijevoz tereta od kojih je do danas iskorišteno 106, dok je za vozače koji obavljaju prijevoz putnika odobreno 110 dozvola od kojih do danas nije iskorištena ni jedna dozvola.

Zaključeno je kako je uvoz radne snage samo privremeno riješenje, točnije vatrogasna mjera koja ni u kom slučaju ne može riješiti problem manjka vozača te da je potrebno zajednički i organizirano djelovati u cilju izobrazbe novih vozačkih kadrova, ponajprije od osoba koje su se školovale u nekom drugom zanimanju, u kojem duže vrijeme ne mogu nači posao. Jednako ako zaključeno je da treba naglasak staviti na ubrzano stjecanje početnih kvalifikacija vozača koje su brže i učinkovitije od prekvalifikacije u zanimanje vozač. Obzirom da je Ubrzano stjecanje početnih kvalifikacija u nadležnosti Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, čiji predstavnici danas nisu bili prisutni, zaključeno je da se za 30 dana organizira novi sastanak na kojem će prisustvovati i predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Ovaj sastanak bit će organiziran od strane Bipartitnog socijalnog vijeća za cestovni promet.

DSCN2130 DSCN2138 DSCN2141 DSCN2147