Bilten u PDF formatu možete preuzeti sa ove internet adrese.

S obzirom da je 3.9.2014. u sindikalno oglasno informativnim ormarićima SHV-a u ZET-u javno izvješen i objavljen tekst u svezi ne primjene dogovorenog i potpisanog sporazuma  “Sporazum u korist svih radnika” između gosp. Baričevića i gosp. Jelića (čelnika SVIPR-ZET-a) kod velike većine djelatnika vozača tramvaja i autobusa izazvao oprečne i negativne primjedbe čime se peronskim pričama bez argumenata od strane pojedinih članova nižih sindikalnih tijela dotičnog sindikata želi omalovažiti, potcijeniti i obezvrijediti  SHV kao i način sindikalnoga rada i djelovanja njegovog izvršnog odbora koji djeluje u ZET-u sa pričom da su pojedini navedeni napisi teksta izmišljeni, neistiniti i netočni.
Stoga ga ponovno objavljujemo putem Biltena u cjelosti, dajući ga javno na uvid i širu raspravu svim grupacijama djelatnosti u sustavu smjenskoga rada.

Ovim putem također javno pozivamo i sve one nevjerne Tome da se okane neargumentiranih peronskih priča
te da se slobodno, bez ikakvog straha i ustručavanja obrate I.O. SHV-a ZET-a gdje će im biti predočena i po želji uručena kopija svih Biltena sa slijedom pregovora kao i  “Vozački glasnik” za listopad 2011. (publikacije koju izdaje SVIPR-ZET-a) u kojemu je samohvalno dogovoreni i potpisani sporazum javno objavljen i prezentiran kao kapitalna dobit u korist svih smjenskih djelatnika. Time će se moći voditi argumentirani dijalog sa sudionicima pregovora (kao i njegovim potpisnicima) o temi istinitosti ili neistinitosti/postojanju ili ne postojanju ugovora kao i o tome da li se isti primjenjuje ili tome zašto se ne primjenjuje.
Radi što veće transparentnosti ovoga dijaloga spomenute publikacije možete preuzeti i izravno sa interneta na adresi: https://app.box.com/sporazum-kronologija

Tihomir Peti

KAPITALNA OBMANA SVIPR ZET-a (ANTE JELIĆA) ČELNIKA I ČELNIŠTVA NAJ, NAJ, NAJ ZET-ovog SINDIKATA KOJI JEDNO PRIČAJU, DRUGO MISLE, A RADE NEŠTO SASVIM TREĆE

Jasno i transparentno želimo VAM predočiti i potaknuti VAS na razmišljanje i promišljanje samo jedne u nizu LAŽI i OBMANA (nakon dugih i teških pregovora) što je za čelništvo  SVIPR ZET-a neprihvatljivo i strano, ali se lukavo i perfidno njima služi i bavi.

KAPITALNE DOBITI SPORAZUMA U “KORIST” SVIH RADNIKA koji je dogovoren, zaključen i  potpisan 30.10.2011. s primjenom od 01.01.2012., a koji nikada nije saživio niti  stavljen u primjenu.
Nije li začuđujuće da više od dvije godine dotični u svezi istoga ne poduzimaju ama baš ništa  uživajući i dalje Vašu naklonost i povjerenje?

POŠTOVANO RADNIŠTVO!
Smognite duhovne snage i moralne hrabrosti upitati ih javno, jasno i transparentno ZAŠTO I ZBOG ČEGA SPORAZUM NIJE U PRIMJENI?

Zahvaljujemo na pažnji!
Uz suglasnost I.O. SHV ZET-a
2015-03-22_170929
Kronologiju pregovora sa pripadajućim tekstovima Biltena, Vozačkog glasnika te samoga teksta sporazuma možete preuzeti na slijedećoj internet adresi: https://app.box.com/sporazum-kronologija

putem oglasne ploče (što bi bile svojevrsne “oglasne priče”) da nam javno razjasni nedoumice oko slijedećih
konkretnih činjenica i pitanja, ali ne putem biltena (jer su slova u biltenu tako mala da se teško čitaju):

1) Kako tumači svoje svakodnevno buđenje u svijetu sukoba interesa(?)…jer kako je poznato.. poslodavac mu daje plaću, besplatan poslovni prostor, plaća tajnice i režije iako čovjek mjesečno uknjiži 100.000kn od članarina svojeg monumentalnog broja članova(?)
U takvom kontekstu odnosa lako je u takvoj situaciji davati članovima pozajmice od 5000kn(!) iako takvu “sindikalnu aktivnost” suvremeni europski sindikalni svijet ne poznaje.
Novac uz kamatu legalno daje banka.. ili se može posuditi u kasi uzajamne pomoći… ovakav rad koji on primjenjuje je poznat iz socijalizma… te se ne može igrati banke i bankarstva…

2) Treba ga javno pitati koliko je sinova zaposlio u Zagrebačkom holdingu te koliko je užih suradnika preusmjerio  u Centar, kontrolu i dispečersku službu (a sve bez natječaja)… uz obrazloženje da to nije potrebno jer neposredni rukovoditelj to može bez natječaja pošto si on bira neposredne potčinjene kontrolore…, a onda taj isti upravitelj (gosp.Kočet) biva smijenjen za mjesec dana(?)

3) Neka objasni kako svako njegovo nepovoljno potpisivanje bilo kakvih ugovora te smanjenje plaća rezultira gore navedenim…to je kao usluga?… ili…?!

4) Svakako valja spomenuti njegovu “borbu” oko dvokratnih službi…kad svi dobro znamo da je on bio svojevrsni kralj dvokratnih koji skoro pa nikad nije odradio drugi navrat, a o pričuvama da ne govorimo.
Stoga čudi njegova borba za RADNIČKA PRAVA kad znamo koliko je gospodin Jelić malo radio…

5) S obzirom da gospodin Jelić ima popis svih članova svih sindikata sigurno može dobiti i poneke platne liste na uvid pa ga ovim putem JAVNO pozivamo da objavi fotokopiju svoje zadnje platne liste (s prikrivenim odbicima) jer to je privatna stvar. Ali svakako može pokazati kolika mu je bruto plaća koju mu daje poslodavac pa u grubo pomnožiti sa 12…

I.O. SHV ZET-a
 Listopad 2014.

Iz trenutnog stanja, kao i iz ovog Biltena jasno je vidljivo da situacija nije ni najmanje postavljena onako kako bi trebala biti postavljena da bi se moglo boriti i izboriti za prava radnika, u ovom slučaju za očuvanje prava radnika za koja se netko davno izborio i to u trenutku kada su troškovi života bili gotovo upola jeftiniji.

Danas se popularizira teška gospodarska situacija i samim time pokušava se pronaći način da se nečiji  poslovni neuspjeh nadomjesti smanjenjem prava radnika, koja se već smanjivana i koja su daleko manja nego što su bila u prijašnjim vremenima.

Radnici očekuju zadržavanje barem postojećih prava, koja im i pripadaju, koja oni zarade svojim svakodnevnim radom no međutim istovremeno nezainteresirano promatraju sindikalnu scenu  koja bi se trebala izboriti za njihova prava i ne vide da glavni akteri u suradnji sa poslodavcem samo pronalaze način kako radnicima prezentirati da će im prava biti smanjena.

Zadržavanje postojećih prava radnika u ZET-u najmanje ovisi o manjim sindikatima, kao što je Sindikat hrvatskog vozača (koji ni u kojem trenutku, ni pod kojim uvjetima ne može i neće pristati na smanjenje prava radnika), već isključivo ovisi o sindikatima sa brojnijim članstvom, dakle o sindikatima kojima ste Vi dali svoje povjerenje.
U konačnici, vaša prava ovise samo o vama, jer Vi ste ti koji odlučujete o svojim pravima samim time kome ste dali svoje povjerenje da zastupa kod poslodavca vaše interese.
Stoga ne očekujte da će se nešto dogoditi samo od sebe i to u vašu korist, već se barem zapitajte u kojem smjeru vas vodi ovakvo trenutno stanje.

Miljenko Gočin, predsjednik sindikata