Zagreb, 3. ožujka 2019. godine

 OTVORENO PISMO

MINISTRU MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE

Gospodine Butković,

U očitovanju Klasa: 340-01/18-04/2 Ur. broj: 530-08-1-2-19-4 od 7. veljače 2019. godine koji vlastoručno potpisujete kao Ministar i šaljete nakon 15 dana Vladi Republike Hrvatske i Učilištu za cestovni promet izjavljujete da je istina da vaše Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ne ispunjava obveze iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (NN 41/18) i Pravilnika o početnoj i periodičnoj izobrazbi vozača (NN 50/18) u pogledu uspostave sustava ISPOV.

Svoje nepoštivanje važećih zakonskih propisa opravdavate racionalnim korištenjem proračunskih sredstava, jer kako navodite niste željeli trošiti proračunska sredstva na informatički sustav ISPOV iz kojeg bi se između ostalog morale ispisivati Svjedodžbe o početnoj i preiodičnkoj izobrazbi vozača, jer će se isti sustav trebati dograđivati u skladu sa pravnom stečevinom Europske unije koja je već bila na snazi kada ste vi osobno 25. travnja 2018. godine u Saboru Republike Hrvatske branili tekst Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Iz vašeg odgovora jasno proizlazi da danas Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ne poštuje Zakon o prijevozu u cestovnom prometu kao ni Pravilnik o početnoj i periodičnoj izobrazbi vozača, i vama je to normalno, jer kako izjavljujete Zakon je potrebno mijenjati i zašto bi ga vi poštovali kada će isti u nekom trenutku biti izmijenjen.

Obzirom da ste Ministar, Ministarstva mora prometa i infrastrukture, i cestovni promet bi vam trebao biti barem djelomično poznat, ne možemo se oteti dojmu a da vas javno ne pitamo trebaju li su sudionici cestovnog prometa pridržavati obveze korištenja svjetala u dnevnom periodu, kada znamo da će ta obveza sigurno prestaje završetkom zimskog računanja vremena, a i sada danju nije zima, lijepi su dani, preglednost je odlična. Osim toga troši se vijek trajanja električnih žarulja, povećana je potrošnja goriva na vozilima, a samim time dodatno zagađujemo okoliš.

Naravno građani se moraju pridržavati Zakonskih propisa, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ne mora jer za vas možda vrijede neka druga pravila, vi možete ne poštivati Zakone i još pri tome provoditi kontrolu poštuju li ostali dionici Zakon koji vi ne poštujete.

Moramo priznati da nas Vaša nestručnost ne iznenađuje, čak nas ne iznenađuje ni nestručnost određenih kadrova kojima raspolažete u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, ali nas svakako čudi da niste svjesni da u Republici Hrvatskoj još postoje ljudi kojima je stalo do ove zemlje, a samim time i do poštivanja Zakona koji su u njoj važeći, stoga si ne možemo shvatiti da si jedan Ministar može dozvoliti istim tim ljudima pisati kako ima opravdanje za to što Ministarstvo koje on vodi ne poštuje Zakone Republike Hrvatske.

Na žalost od Vas ne vrijedi ni tražiti da iz moralnih razloga stavite svoj mandat na raspolaganje, jer da ste imali morala zasigurno ne bi dozvolili da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ne poštuje zakonske propise, a posebno ne bi potpisivali ovakve odgovore u kojima sebe stavljate iznad Zakona i činite od sebe dobrotvora koji ne troši proračunski novac u cilju poštivanja zakona.

S potpunom odgovornošću:

Miljenko Gočin, predsjednik sindikata

 

Otvoreno pismo Ministru mora, prometa i infrastrukture

Ocitovanje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

 

Ministar Oleg Butković predstavlja tekst zakona koji već u tom trenutku nije usklađen sa postojećom pravnom stečevinom Europske unije.

Hrvatski sabor, 25. travnja 2018. godine

Komentirajte

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *