Nakon gotovo tri godine intezivne borbe za radnička prava, prvenstveno profesionalnih vozača, te svakodnevnog kontakta s radnicima- vozačima, ja kao radnik koji ovisi direktno o njima, smatram da sam kompetentna osoba koja ima pravo govoriti o današnjem stanju radnika, njihovim pravima i okolnostima kojima oni pokušavaju pronaći način za puko preživljavanje. Sve što čitate u nastavku zasnovano je na činjenicama, nažalost proživljenim sudbinama radnika.

 

1. Kako dobiti posao?

Dobro plaćen posao – definitivno preko veze, slučajni odabir je puka sreća Redovno plaćen posao– definitivno uz puno sreće Posao da bi radio- danas je to sve češći pojam. Ne pita se puno, jer u tom slučaju nisi dobro došao. Ugovor o radu je uglavnom na određeno vrijeme, a plaća minimalac ili malo iznad toga. Godišnji odmor? Tko za to smije pitati u trenutku kad se traži posao, a ne odmor.

 

2. Kako zadržati posao?

Uz činjenice da većina radnika radi na određeno vrijeme, da postoji veliki broj nezaposlenih, da se u svakom momentu traži radno mjesto više, te da stručnost gotovo nije bitna. Vaše radno mjesto je u svakom trenutku ugroženo, potrebna je samo iskra koja će rezultirati popularnim ne produžavanjem ugovora. Dakle, radno mjesto zadržat ćemo samo ako ispunjavamo svoje obveze, a za prava ne postavljamo gotovo nikakva pitanja.

 

3. Kako naplatiti svoja potraživanja?

Poslodavac je u financijskim problemima, nije Vam isplatio plaću. Ali Vi još uvijek radite i nadate se isplati svoje zarađene plaće, vrijeme tako munjevito prolazi i za tren oka ste se našli u situaciji da potražujete tri plaće. Tri plaće prijelomni su trenutak, jer su Vam već stigle opomene pred isključenje plina, vode, struje, telefona itd.. Sve to je još uvećano i za troškove opomene, a banka Vam prijeti naplatom kredita.

U najboljom namjeri ste se našli pred zidom, treba Vam nešto hitno i odmah sad. No međutim razočarenje tek tu počinje. – Inspekcija rada – koja, gdje i prema čemu je nadležna? Koje joj je vrijeme primanja stranka? Nije jednostavno čuti kako danas nije uredovno vrijeme, te kako morate doći prekosutra, da bi Vas netko uopće saslušao. Nadalje, potrebno je svoje tvrdnje potkrijepiti dokazima, koje nimalo nije lako skupiti. No međutim, sve to ste napravili i nadate se što bržoj intervenciji inspekcije. No međutim njih je premalo, a predmeta koje imaju sve više i više. Jasno, nadate se i poštenom radnu tog inspektorata, te da možda ne poznaje Vašeg poslodavca. Kako god, ništa ne rješava Vaš problem. – Pravni put – sudskim putem želite naplatiti svoja potraživanja. To nije nimalo jednostavno ni lako, a ponajmanje brzo. Pravni zastupnik obraća se opomenom prema poslodavcu, no ovaj ima sve osim novaca. Uostalom, Vi mu niste jedina briga, već briga manje, samim time što ste odlučili podići tužbu, do pravomoćnosti iste može Vas zaboraviti. Sudski postupci trebali bi završiti u roku šest mjeseci, a to u praksi nije tako. Po završetku sudskog spora posjedujete pravomoćnu presudu, no time se ne može ništa naplatiti.

 

– Kako doista naplatiti svoje potraživanje – postavlja se pitanje da li ste radili kod obrtnika ili u trgovačkom društvu. Ako ste radili kod obrtnika izgled za naplatu je nešto veći, ali u praksi ispada da ste radili kod osobe koja je u situaciji kao i Vi. Ako ste radili u trgovačkom društvu, s ograničenom odgovornošću Vaši izgledi su jako mali, gotovo nikakvi. Danas sve češće posežemo za otkazivanjem ugovora o radu zbog neisplate plaće, jer u tom slučaju ostvarujemo pravo na naknadu zavoda za zapošljavanje. Ali ne zaboravite početak ovog izlaganja – mi tražimo posao, a ne naknadu sa zavoda za zapošljavanje. Mi tražimo siguran sustav, a ne vatrogasne mjere Danas nam politika određuje apsolutno sve. Danas je politika u svim sferama našeg života i umjesto da politika se bavi nama, mi se moramo baviti politikom.