Vozači zaposleni u tvrtci DŽAJIĆ PROMET d.o.o. iz Zagreba dugi niz godina nisu imali ni minimalna radnička prava koja im pripadaju na osnovu Zakona o radu.

Poslodavac im je uplaćivao minimalni osobni dohodak na tekući račun, a ostatak isplaćivao u gotovini, zaposlenicima nisu uručivane platne liste kao ni obračuni dnevnica, a ujedno su bili prisiljeni svakog mjeseca prilikom primitka isplate u gotovini potpisivati dokumente čiji sadržaj im je poslodavac doslovno sakrivao prekrivajući ga novinama.

Kap je prelila ionako punu čašu kada im je poslodavac u prvome mjesecu 2011. godine odbio 500 kuna, zbog toga što im je u prosincu 2010. godine uručio bon na iznos od 500 kuna, koji su zaposlenici primili na ime božićnice.

Iako uzrujani i krajnje povrijeđeni zaposlenici su se odlučili na demokratski i zakonom propisani način izboriti za svoja prava. 12 vozača učlanilo se u Sindikat hrvatskog vozača, izabrali su povjerenika sindikata Pavlek Tomislava, da zastupa njihova prava i interese kod poslodavca.

Nakon pismene obavijesti poslodavcu o imenovanju povjerenika sindikata, te uskrate članarine za zaposlenike koji su članovi sindikata, poslodavac je počeo sa pritiskom na iste, i to na način da je svakog vozača ponaosob zvao na razgovor i zahtijevao od njega da se isčlani iz sindikata, prijeteći im smanjenjem plaće i otkazom ugovora o radu. Neki vozači su potpisali tražene izjave, neki su se isčlanili iz sindikata, neki su bili primorani sami dati otkaz, dok su povjerenik sindikata i 4 člana ostali dosljedni i nisu podlegli prijetnjama poslodavca.

Moramo reći da povjerenik ni članovi sindikata nisu ni imali priliku iznijeti poslodavcu svoje probleme.

Cijela situacija izmakla je kontroli kada je poslodavac fizički napao povjerenika sindikata, kako navodi povjerenik nakon vrijeđanja udario ga je glavom i rasjekao mu usnicu te nasrnuo na njega, prilikom čega mu je povjerenik instiktivno uzvratio u samoobrani.

U ponedjeljak 28. veljače 2011. godine poslodavac je članovima sindikata koji nisu pristali na njegov uvjet da se isčlane iz sindikata usmenim putem dao otkaz ugovora o radu, s obrazloženjem da su otkaz dobili zbog članstva u sindikatu.

Članovi sindikata ustrajat će u svojim zahtjevima, točnije putem ovog sindikata zaposlenici su poslodavcu postavili slijedeće uvjete

–          povratak u radni odnos na neodređeno vrijeme
–          mogućnost Ustavom zagarantiranog prava slobodnog udruživanja
–          izdavanje platnih lista i obračuna dnevnica za cijeli period radnog odnosa

 

U protivnom, ako poslodavac u roku od 5 dana ne ispuni njihove zahtjeve koji se temelje na Ustavu Republike Hrvatske i Zakonu o radu oštećeni radnici dana 08. ožujka 2011. godine blokirat će ulazak i izlazak vozila tvrtke DŽAJIĆ PROMET d.o.o. u krug tvrtke FRANCK d.d. (primarnog partnera tvrtke DŽAJIĆ PROMET d.o.o.) sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

 Miljenko Gočin, predsjednik sindikata

Više o konferenciji: www.tportal.hr