PROBLEMI NASTALI U PROMETU
U slučaju prometne nezgode ili problemima u toku vožnje treba upoznavati Centar, ali odluka o postupanju je na Vama, uz obavezno izvješće o događaju kod dispečera u garaži. Vi snosite sve pogreške svojih odluka ako ih napravite pa imajte to na umu i ne može Vam nitko diktirati ponašanje, a isti mora poštivati ZOSPC i Pravilnik o službi rada. Nitko neće preuzimati Vašu odluku na sebe hoće li voziti ili neće. Po nezgodi na radnom mjestu ma kakva bila ne vozite već se javite liječniku da se zaštitite po posljedicama stresa, jer su u slučaju ponovne nezgode posljedice nemjerljive za Vas. Kada vozač zahtijeva intervenciju policije prometnik u Centru mora istu pozvati. Obavezno podnesite izvješće o događaju u garaži.
UPOZNAJTE CENTAR O PROBLEMU U PROMETU, NAPIŠITE PISANO IZVJEŠĆE.

UVIJETI RADA I PISANI IZVJEŠTAJI
Samo pisani materijal se rješava, pišite izvještaje o nedostatku na vozilima i tehničkom stanju na trasama linija.
Ne izlazite iz garaža s neispravnim vozilima, time otežavate ispravan rad vozačima koji dolaze na smjenu. Uvažavajte kolege i nemojte ih opterećivati s neispravnim vozilima u prometu. Vratite vozila u garaže po proceduri, a ne vozite neispravna i neopremljena. Obavezno je napisati izvješće kod dispečera.
Ukoliko vam ne radi klima, a vi ne možete raditi, zamijenite vozilo, jer za nezgodu nema opravdanja. Poštujte sebe i signale koje vam šalje organizam, jer vozaču ne može nitko uvjetovati vožnju. U slučaju da oprema ne radi i nema radnih uvjeta time narušavate svoje zdravlje i smanjujete svoj životni vijek.
Kada je temperatura okoline visoka čovjek se brani od pregrijavanja pojačanim odavanjem topline.
Međutim, ako se rad obavlja pri visokoj temperaturi organizam će teško održavati toplinsku ravnotežu i može nastati toplinsko oštećenje, koje će se očitovati kao fizičko opterećenje organizma, akutne toplotne bolesti, kronične bolesti zbog topline.
Znojenjem se gube i velike količine soli, naročito natrijev klorid (kuhinjska sol), koje su organizmu prijeko potrebne. Uz već navedene znakove, ako takvo stanje potraje duže, nastat će poremećaji u radu srca i optoka krvi, a time i toplotna slabost i gubitak svijesti. Kad se uz veliku količinu tekućine gubi i velika količina soli, mogu se javiti toplinski grčevi karakterizirani jakim bolovima u mišićima.
Ne vozite vozila bez grijanja jer ugrožavate sebe i putnike radi radne temperature i reakcije motorike (refleksi otupe i reakcije kasne). Najblaži simptom hlađenja tijela uzrokuje osjećaj nelagode, što može biti ometajući čimbenik prilikom izvođenja radnih zadataka koji zahtijevaju koncentraciju i budnost te dovesti do povećanog rizika ozljeda na radu. Nadalje, hladnoća uzrokuje smanjenje fizičkih (npr. Smanjenje spretnosti prstiju) i mentalnih sposobnosti. Nema opravdanja za neispravno vozilo, jer kao vozači ste pomoć kolegi. Za savjesno obavljanje radnih zadataka nema straha od osvete jer nitko vas ne može ucjenjivati.
VOŽNJOM NEISPRAVNIH VOZILA POKRIVATE TUĐI NERAD.

EVIDENCIJA RADNIH SATI – SATNICA
Kontrolirajte i vodite osobnu evidenciju sati rada ili ćete biti oštećeni, a time onemogućavate upisivanje sati pojedinim grupacijama privilegiranih . Vozač se zakida na svim segmentima obračuna jer manipulacije i zakidanja su dio poslovne politike interesnih skupina ZET.
Disponenti su zaduženi za osiguravanje punog fonda radnih sati za tekući mjesec (40 sati u tjednu). Prekontrolirajte fond sati putem ERV_4 liste koji vam mogu isprintati disponenti. Tražite izliste, svatko ponaosob, kako biste vidjeli što vam se plaća i kako se evidentira.
VODITE OSOBNU EVIDENCIJU SATI RADA.

ZOSCP (ZAKON O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA), ZOR (ZAKON O RADU) PS (PRAVILNIK SLUŽBE), TKU (TEMELJNI KOLEKTIVNI UGOVOR)
Vozač je osposobljena, stručna i odgovorna osoba na svom radnom mjestu i prostoru i zaštićen je ZOSPC i ZOR, koji mu daje ovlasti i s time njemu ne može nitko naređivati da čini prekršaj i radi na vlastitu štetu. Radom po pravilniku službe štitite sebe od prekoračenja ovlasti ostalih i autoritativnim pravilnicima nadređenih.
Ostale službe su tu samo asistiranje i omogućavanje kvalitetnu Vašu odluku. Nemojte se plašiti.
Vodite brigu o sebi a ne o drugima jer ukoliko primjenjujete ZOSPC i PS u prometu, imat će svi problema osim Vas. Ne može vozaču naređivati nitko izvan PS i ZOSCP već samo ovlaštena, službena osoba (Policija) posebno propisanih radnji u skladu pravilnika i propisa.
U slučaju problema u komunikaciji s voditeljima poslova prometa inspektorat rada rješavat će nečije neznanje na temelju ZOR.
Upoznajte se s pravilnicima i komunicirajte o problemima jer samo takvim odnosom možemo ispraviti nedostatke i doći do rješenja. Vožnjom mimo pravilnika o radu te ZOSPC-a drugi uzimaju vrijednost našeg rada.

Ne dozvolite da Vas se ponižava nestručnim radom i blamažom od pojedinaca koji su na radnim mjestima s ovlastima nasljeđa i nezakonski obavljaju svoj posao. Ne dozvolite da Vas koriste za svoje potrebe i ciljeve, a služe se ucjenama i pozicijom. U slučaju problema trebate poštivati procedure, nemojte raditi na svoju ruku i po svome jer ste sami krivi za moguće posljedice.

PROFESIONALAN, STRUČAN TE RAD PO PRAVILNIKU SLUŽBI NAJBOLJA JE ZAŠTITA.
ZAHTIJEVAJTE I OD DRUGIH DA POŠTUJU PRAVILNIK O RADU I SA ISTIM DA SE UPOZNAJU.

View post on imgur.com Više →

Više →

Kronologiju pregovora sa pripadajućim tekstovima Biltena, Vozačkog glasnika te samoga teksta sporazuma možete preuzeti na slijedećoj internet adresi: https://app.box.com/sporazum-kronologija Više →

Više →