Susret sindikata vozača Hrvatske i Italije

Bilateralni sastanak Sindikata hrvatskog vozača i FAST – Autotrasporto Logistica Appolti Servizi Italia

Prvog vikenda u prosincu 2018. godine održan je dvodnevni susret predstavnika Sindikata hrvatskog vozača i Sindikata FAST – Autotrasporto Logistica Appolti Servizi iz Rima.

Na susretu je većina vremena utrošena na raspravu o trenutnim pravima i obvezama vozača, kako u Republici hrvatskoj, tako i u Italiji.

Pravni okviri, zakonski propisi na razini države ili zajednice, njihova jasnoća, odnosno nejasnoća i nadasve sama primjena u svakodnevnoj praksi prisutni su u obje zemlje i zaključak sa ovog skupa je da u dosta slučajeva nema navika ni ponašanja da se važeći propisi doista i primjenjuju u praksi.

Razlog tome je prema mišljenju sudionika ovog skupa djelomično u tome što u sektoru cestovnog prijevoza doslovno traže razlozi zašto se nešto nebi primjenjivalo, posebno ukoliko je vezano uz prava vozača, umjesto da primjena bude obavezna i adekvatno kontrolirana.

U prilog tome svakako ide i činjenica da su migracije vozača svakodnevna pojava. Vozači uglavnom idu za boljim uvjetima od onih koje imaju. Vozači iz Rumunjske, Bugarske, Hrvatske i drugih zemalja odlaze u Italiju, dok vozači iz Srbije, Bosne, Makedonije dolaze u Republiku Hrvatsku i prisiljeni su pristajati na uvijete koji nisu adekvatni, ali su bolji od onih u zemljama iz kojih dolaze i na taj način se godinama doslovno vrtimo u krug.

Sudionici ovog sastanka zaključili su da svi vozači zaslužuju ista prava bez obzira jesu li strani radnici ili ne, jer svi oni rade iste poslove i imaju iste obveze.

Nastavno na navedene zaključke dogovoreno je zajedničko djelovanje u cilju ostvarenja boljih i jednistvenih uvjeta za sve vozače bez obzira rade li u svojoj državi ili su morali otići za boljim i povoljnijim uvjetima.

Jednako tako donijet je zaključak da se i U.I.C.R. Međunarodna organizacija vozača mora uključiti u rješavanje ovih problema, stoga će se predložiti Međunarodnoj organizaciji da se pokrene projekt suradnje sa institucijama Europske unije u cilju inzistiranja na donošenju jasnih i nedvojbenih pravila vezanih uz prava i obveze vozača.