Na konferenciji za novinare govorili su vozači Mate Zečić i Duško Vučenović iz Slavonskog broda. Zečić i Vučenovićev sin Bojan voze za tvrtku “Autobuelezbach”, čiji im vlasnik, tvrde, nije dao dovoljno novca za put od Njemačke do Kazahstana.  Zečić  je morao založiti kamion da da bi se jedva vratio u Hrvatsku,  dok je Bojan Vučenić i dalje na parkiralištu u Kazahstanu. Pravi problemi nastaju u povratku kada Zečeviću prestaju važiti dokumenti, a novac za preživljavanje šalje mu supruga.
Na kraju je morao založiti kamion za avionsku kartu te se  prije nekoliko dana preko Istanbula vratio u Hrvatsku. Poslodavac ga je, kaže, otpustio i okrivio za gubitak kamiona, zbog čega je bio i priveden.
S problemima zbog nedostatka novca za putne troškova susreću se i drugi hrvatski vozači,  kaže Zečević navodeći slučaj jednog kolege koji leži u bolnici u Astani u Kazahstanu zbog ozeblina jer nije imao novca za gorivo, pa ni za grijanje kabine kamiona.

Predsjednik SHV-a Miljenko Gočin kaže da vozači bez vlastitog novca ne  bi mogli financirati sve potrebe koje se pojavljuju na putu,  iako su ture na kojima su angažirani vrlo isplative. Primjerice, prijevoz kamiona robe iz Njemačke u Kirgistan naplaćuje se 14.500 eura pri čemu se prijevoznicima unaprijed isplaćuje 7.000 eura, a po obavljenom poslu ostatak,  problem je u tome što vozači predujam uopće ne vide nego ga uzimaju njihovi poslodavci, a njih na put šalju s premalo novca.

SHV neprestano o stanju u prijevozništvu izvještava Vladu i nadležna ministarstva, ali uglavnom bez rezultata. Stoga od mjerodavnih ponovno traži poštivanje zakona i pružanje zaštite i pomoći vozačima u nevolji.


Tiskovna 15.03.2011 by convoymaster