Javni prijedlog i stav SHV-a u odnosu na usmeno i uvodno izlaganje predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga gosp. Slobodana Ljubičića na sastanku s sindikatima 14.02.2014.godine gdje traži razum i kompromis u svezi daljnjeg  pregovaranja u svezi restrikcije, reorganizacije i racionalizacije poslovanja Zagrebačkog holdinga i njegovih podružnica – ponovno na štetu radnika!

Dobru i kvalitetnu restrikciju , reorganizaciju i racionalizaciju poslovanja Zagrebačkog holdinga i njegovih podružnica u kojoj će sindikati znati dati puni doprinos u stvaranju moderne, zdrave europske tvrtke bez viška radnika, smanjenja već stečenih materijalnih i radnih prava ili bilo kakve potrebe za  otpuštanjem istih, moguće je napraviti uz uvjet:

Da Uprava Zagrebačkog holdinga napravi inventuru ljudskih resursa, sindikatima dostavi:

Prijedlog nove organizacije iz koje će biti vidljivo što će u budućnosti raditi Zagrebački holding i njegove podružnice tada će biti vidljivo koga zadržati i koji kadar treba. Ukoliko bi bilo eventualnog viška, poslodavac treba napraviti kvalitetan program zbrinjavanja viška radnika u skladu s TKU i ZOR-om, a sve u dogovoru s sindikatima. U novu organizaciju ne bi trebali ući politički podobni. Treba voditi računa o svakoj osobi vidjeti što ona radi danas, što će sutra, te da li njezin rad donosi pozitivne rezultate za Zagrebački holding.

Smatramo i zastupamo stav da nije ni u kom slučaju nije smjelo doći do smanjenja dosad stečenih prava, odnosno potpisivanja dodataka V TKU od strane ovlaštenog pregovaračkog odbora koji je bez provedenog referenduma. O tome među radništvom svojevoljno potpisao na njihovu štetu. Stoga tražimo da u pregovaračkom odboru za daljnje kolektivno pregovaranje Sindikat hrvatskog vozača ima svog predstavnika. Izvršni odbor Sindikata hrvatskog vozača u ZET-u jednoglasno predlaže predsjednika sindikata , gospodina MILJENKO GOČIN.

Naime, besmisleno je bilo govoriti i pregovarati o bilo kakvom smanjenju prava radnika obzirom da se ista već godinama nisu povećavala, a u međuvremenu je došlo do povećanja troškova života. Nadalje, za „tešku“ financijsku situaciju unutar Zagrebačkog holdinga nisu odgovorni radnici niti su oni mogli utjecati na negativne trendove poslovanja!

Samim time bilo kakvo smanjenje prava radnika ili ukidanje TKU je besmisleno i nelogično u svim situacijama osim u situaciji kada poslodavac na štetu zaposlenika želi ostvariti poslovni uspjeh ili nadoknaditi svoj trenutni neuspjeh, što samo po sebi govori u prilog da bi vlasnik trebao poduzeti neke druge radnje, a ne smanjivati prava radnika.

To je naš stav!

 

 

 

 

 

 

 

Komentirajte

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *