SINDIKAT HRVATSKOG VOZAČA

Zagreb, 16.05.2013. godine

MEDIJIMA – svima

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Nastavno na najave nekih sindikalnih čelnika čiji sindikati djeluju u ZET-u, a posebno gospodina Ante Jelića koji je javno najavio štrajk u nedjelju 19.05.2013. godine, točnije na dan izbora i to u periodu od 4 od 6 sati, u kojem će prema najavi sudjelovati 4000 radnika, nismo mogli ostati ravnodušni i ne oglasiti se na ovakve nažalost od strane predstavnika radnika iznijete gluposti i neistine kojima se opet obmanjuje javnost, a sve na štetu radnika koji rade u ZET-u, a poglavito vozača tramvaja i autobusa, jer uglavnom samo njih viđamo i samo su oni dostupni građanima.

Vozači u ZET-u čine maksimalno 40% od ukupno zaposlenih radnika, a njima se svakodnevno manipulira kao da oni čine većinu zaposlenih, što ni u kojem slučaju nije istina, a najavljeni štrajk u nedjelju trebali bi provesti samo vozači obzirom da oni rade, danju,  noću, praznikom, nedjeljom, dakle svim danima, dok uprava i razno razne službe, rade samo radnim danom.

Plaća u ZET-u kasni već duže vrijeme, ali 5 dana!

I to nije nikakav pravovaljani a ni moralni razlog za štrajk!

Rijetke su tvrtke koje isplaćuju plaće do 15-tog u mjesecu za prethodni mjesec, i upravo je to poanta ovog medijskog istupa koji se događa u vrijeme završnice predizborne kampanje, i to od strane predstavnika radnika a u korist politike koju zastupaju, politike za koju očigledno rade.

Smatramo da je cilj bio prezentirati javnosti kako ZET isplaćuje plaće, kako je isplatio regres, jednom riječju kako je u ZET-u sve u najboljem redu i kako bi trebalo podržati sadašnju vlast, a samim time i sadašnju upravu.

Tko tu za koga radi, teško je reći, ali je očito da postoje oni kojima je dobro i koji žele zadržati sadašnje stanje, a to se može napraviti samo na način da se ne mijenja vlast, jer jedino tako će i uprava ostati ista, a i oni koji blisko surađuju sa upravom.

Opet ponavljamo kao i na početku izborne kampanje kada je isti predstavnik sindikata izašao u javnost sa informacijama kako će se povećati kazne za one koji ne plaćaju vozne karte, da određeni sindikati zastupaju prava i interese poslodavca i vlasti a ne radnika, što je svakako na štetu svim sindikatima koji se bore kako bi zaštitili radnike, kao i samim radnicima koje navodno takvi sindikati štite.

Svi znamo da su Republici Hrvatskoj potrebne promjene i to u svim segmentima, kako bi nam svima zajedno bilo bolje, kako bi nam bilo barem donekle dobro, a u prilog tome moram konstatirati da jednako tako treba uvesti promjene i u način zastupanja prava i interesa radnika, dakle u sindikalne krugove, što je u zadnje vrijeme sve izraženije, posebno na primjeru zastupanja prava i interesa radnika u ZET-u.

Sindikat Hrvatskog vozača

Miljenko Gočin, predsjednik sindikata