DSCN9933Na Vaše mnogobrojne upite uglavnom usmjerene prema povjereniku sindikata hrvatskog vozača Renatu Krnic, pokušat ćemo dati odgovore ovim putem.

Naime poslodavac je za sada najavio da će sa svim radnicima koji su radili na poslovima distribucije i vezano uz distribuciju otkazati ugovore o radu. Ovo je za sada samo najava, dakle otkaz ste dobili u trenutku kada vam isti bude uručen u pismenom obliku. Od tada počinje teći vaš otkazni rok, čije vrijeme trajanja ovisi o radnom stažu kod ovog poslodavca. Za vrijeme trajanja otkaznog roka svi radnici primat će osobni dohodak kao i do sada. Poslodavac ima mogućnost osloboditi vas dolaska na posao za vrijeme trajanja otkaznog roka, ali to ne utječe na vašu plaću za vrijeme otkaznog roka. Nadalje nakon što će prestati vaš otkazni rok i nakon što iskoristite pripadajući dio godišnjeg odmora za ovu godinu poslodavac će vas odjaviti i tek tada je prestao vaš radni odnos. Nakon toga ostvarujete pravo na naknadu za nezaposlene sa Zavoda za zapošljavanje, čije trajanje opet ovisi o trajanju radnog odnosa, kao i iznos naknade koji se izračunava na osnovu prosjeka osobnog dohotka.

Ukratko, ako primite otkaz ugovora o radu (poslovno uvjetovani otkaz) početkom ožujka ove godine i imate pravo na otkazni rok od 2 mjeseca, vaš radni odnos prestat će početkom svibnja ove godine, i tek tada se prijavljujete na Zavod za zapošljavanje.

Teško je u ovom trenutku kazati bilo što da vam se olakša trenutna situacija, no međutim sada se pokazalo da više nema radnog mjesta na koje se je bilo dovoljno jednom zaposliti i biti siguran do kraja radnog vijeka. Situacija se mijenja iz dana u dan, jedni prestaju raditi, drugi počinju raditi, jedni zatvaraju, drugi otvaraju i tako u nedogled i to je postala naša stvarnost. No međutim, jasna je situacija da će uvijek postojati oni koji će otpuštati radnike, kao i oni koji će zapošljavati radnike na tim i sličnim poslovima. Ni sindikat ni radnici nisu u mogućnosti utjecati na odluku poslodavca o tome hoće li on odustati od dijela poslovanja ili ne, ali jednako tako možemo utjecati na to da se radnicima osiguraju sva prava koja im pripadaju na osnovu Zakona o radu, Kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu. Nažalost nitko nije ranije razmišljao o povećanju prava glede otpremnina, jer tko je i pomišljao na ovakvu situaciju u trenutku kada je tvrtka širila djelatnost distribucije, kupovala teretna motorna vozila i gradila distributivne centre, tako da su naše mogućnosti trenutno ograničene na iznose otpremnina koji su propisani. No međutim ostaju otvorena pitanja u pogledu radnog staža s uvećanim trajanjem, kao i prekovremenog rada, na što će se ovaj sindikat bazirati kod pregovora sa poslodavcem, u cilju mirnog i sporazumnog rješenja ovih otvorenih pitanja. Nadamo se da će ista pitanja biti riješena mirnim putem, točnije sporazumno, no ukoliko ne uspijemo doći do mirnog rješenja ovih pitanja ostaje nam mogućnost da sve ovo riješimo sudskim putem.

Obzirom da nam je poznat razlog odustajanja od djelatnosti distribucije, ovaj sindikat zatražio je sastanak sa predsjednikom koncerna Agrokor na temu razmatranja mogućnosti zapošljavanja radnika koji su dobili otkaze u tvrtci Perutnina Ptuj  Pipo d.o.o. Čakovec u tvrtki koja će preuzeti navedenu djelatnost. Prvenstveno se povodimo neospornom činjenicom da se radi o marljivim i nadasve iskusnim radnicima koji dobro poznaju ovaj posao, te smatramo da bi tvrtki koja preuzima djelatnost dobro došli takvi radnici.

O daljnjem tijeku pregovora sa poslodavcem Perutnina Ptuj – Pipo d.o.o. Čakovec, kao i rezultatima sastanka sa predsjednikom koncerna Agrokor izvijestiti ćemo Vas na Web stranici Sindikata hrvatskog vozača.

Komentirajte

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *