U utorak 19. veljače u 8.30 u tvrtki Promet Split d.o.o. održan je sastanak sindikata s novim direktorom Miroslavom Delićem.
Sindikat hrvatskog vozača predstavljali su povjerenici Mario Jukić i Ivan Barišić, a nazočili su mu i ostali sindikati te rukovoditelji kao i koordinator povjerenika radnika za zaštitu na radu.

Sukladno prethodnom dogovoru s direktorom naši su povjerenici pripremili tri najvažnija zahtjeva radnika.

1. ISPLATA BOŽIĆNICE
  2. POVEĆANJE PLAĆE
  3. DNEVNI I TJEDNI ODMORI VOZAČA – tražimo dva dana odmora tjedno za vozače kao što imaju i svi drugi radnici u tvrtki.

1. Za BOŽIĆNICU je dogovoreno da pravna služba u roku od 8 dana utvrdi je li isplatom u prosincu prekršen Zakon, odnosno Kolektivni ugovor. Ako se u utvrdi da su radnici bili zakinuti za prava, onda će se postupiti po Zakonu, jer je direktor naveo da neće dozvoliti kršenje Zakona.

2. POVEĆANJE PLAĆE donosi potpisivanje novih ugovora o prijevozu sukladnih Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća 1370/2007 od strane svih suvlasnika. Direktor će inzistirati da kroz ožujak svi suvlasnici potpišu nove ugovore, čime bi se osiguralo stabilno financiranje tvrtke. Odmah nakon toga održat će novi sastanak sa sindikatima na kojem će nas izvijestiti o postignutom. Također je predložio, da se sastajemo svaki mjesec i da rješavamo probleme mjesec za mjesec, jer je svjestan da se ovdje problemi samo gomilaju, a ne rješavaju.

Također je napomenuo da očekuje od svih da odrade posao za koji su plaćeni, te da on neće odrađivati posao za nikoga, nego da će nekoga radije poslati kući nego da za njega radi njegov posao.

Treba naglasiti da u ovome direktor ima punu potporu Sindikata hrvatskog vozača, jer smatramo da nas je upravo nečiji nerad i doveo do ove situacije.

3. DNEVNI ODNOSNO TJEDNI ODMORI vozača.

Povjerenik Sindikata hrvatskog vozača Mario Jukić zatražio je odgovornost SVIH koji su dozvolili da se na vozače primjenjuje Zakon koji se na vozače u javnom gradskom prijevozu do 50 km udaljenosti ne primjenjuje. Nije se poštivao Zakon, nije se poštivao Kolektivni ugovor, a sve zbog toga jer netko nije odradio svoj posao. NEPOZNAVANJE ZAKONA NIKOGA NE OSLOBAĐA ODGOVORNOSTI!

Voditeljica pravne službe je također dobila rok od 8 dana, da utvrdi jeli se kršio Zakon ovakvim postupanjem prema vozačima.
Direktor je napomenuo da će hitno tražiti zapošljavanje novih vozača jer je svjestan da nedostaje tog važnog kadra, pri tom ne umanjujući važnost svakog zaposlenika tvrtke. Naime, vozači Prometa svakog mjeseca odrađuju toliki broj prekovremenih sati da bi bilo posla za još 40 vozača kad bi ih se zaposlilo.

Dogovoreno je da će se sastanci s direktorom održavati jednom mjesečno, a na njim će se rješavati sve točke ZAHTJEVA KOORDINACIJE SINDIKATA upućene prijašnjoj Upravi.