U četvrtak 18. listopada četiri sindikata koja djeluju u tvrtki Promet Split d.o.o. organizirala su mirni prosvjed pred Banovinom kako bi upozorili na nemoguće uvjete rada.

Sindikat hrvatskog vozača, Sindikat tehničkog prometnog sektora, Sindikat prometa i veza, te Hrvatska udruga radničkih sindikata pozvali su sve zaposlenike Prometa na prosvjed kakav se u toj tvrtki nije dogodio skoro 30 godina.

Prosvjed su organizirali a da niti jedna radna aktivnost tvrtke nije bila kompromitirana.

Po prvi put sindikati su dobili priliku gradonačelnika upoznati sa svim problemima s kojima su radnici suočeni u svom svakodnevnom radu.

Interes Sindikata hrvatskog vozača i pridruženih sindikata je da Promet bude na ponos svih građana Splita i da ga što više njih koristi.

Promet obavlja svoju djelatnost u ovakvim uvjetima samo zahvaljujući nadljudskim naporima njegovih zaposlenika.

Nažalost, radnici su morali prosvjedovati pred Banovinom da bi ih se čulo, da bi došli do osobe koja svojim utjecajem može pridonijeti da se nagomilani problemi počnu rješavati.

Petnaestak minuta prije najavljenog početka prosvjeda, predsjednik Sinidkata hrvatskog vozača Miljenko Gočin i povjerenik SHV-a za Promet Split Mario Jukić otišli su do gradonačelnika kako bi ga pozvali da siđe pred prosvjednike. Gradonačelnik nije mogao siđi zbog obaveza, ali naši predstavnici su ga upoznali sa svim problemima koji pritišću radnike i od tog trenutka više nitko ne može reći da nije znao za probleme.

Dobili su odgovor da Grad Split podržava sve zahtjeve radnika pod vodstvom udruženih sindikata koji su usmjereni ka boljem javnom gradskom prijevozu i pravima radnika.

Vjekoslav Centner Centa na prosvjedu iznosi probleme radnika Prometa

Gradonačelnik je dao do znanja da nije on taj koji će rješavati probleme u Prometu, nego da postoje ljudi koji su odgovorni i plaćeni za to.

Zato udruženi sindikati traže od Uprave da se zaista uhvati u koštac s ovim problemima i da ih počne rješavati.

S tim sastankom s gradonačelnikom radnici su dobili da je počelo teći vrijeme Upravi, ona ima određeno vrijeme u kojem može riješiti neke probleme, od kojih su svlačionice i WC-i u remontu najhitnije.

Udruženi sindikati na prosvjedu nisu tražili smjenu Uprave, nego samo da ona radi svoj posao.